Mimari Render
3Ds Max Nedir?
Güncelleme tarihi: 6 Oca
3Ds Max hakkında bir şeyler yazmaya başlarken başlık atmakta zorlandığımı fark ettim. Bunun sebebi 3Ds Max yazmayı bilmiyor olmam değil tabi ki. Ancak biz bu yazıları kaleme alırken okunsunlar istiyoruz ve okunabilmeleri için de öncelikle arama motorları tarafından bulunabiliyor olmaları gerekmektedir. 3Ds Max bir çok isim ile anıldığı içinde doğrusunu mu yazsam yoksa en çok aratılanını mı yazsam bilemedim. En nihayetinde en doğru ve en güncel adını yazmaya karar verdim. Peki 3Ds Max neden bu kadar farklı isimlerle anılıyor?

3Ds Max Ne Zaman Çıktı?
Bu konu hakkında az miktarda fikri olan bir tasarımcıya 3Ds Max ne zaman çıktı diye sorarsanız muhtemelen en iyi ihtimalle Windows çıktıktan kısa bir süre sonra gibi bir cevap duyabilirsiniz. Ancak 3Ds Max Windows'tan bile daha eskiye dayanan bir tarihe sahip.
Bugün ki adı ile 3Ds Max o zaman ki adıyla 3D Studio DOS 1990 senesinde piyasa sürülmüştür. 1996 senesine kadar sırayısyla 3D Studio 2, 3 ve 4 isimlerini alan program 1996 senesinde genel yapısını büyük ölçüde değiştirdi ve o güne kadar önce DOS daha sonra da hem DOS hem de Windows işletim sisteminde çalışan program sadece Windows işletim sistemi için yazıldı ve 3D Studio Max 1.0 adını aldı.
3Ds Max'i Kimler Kullanır?
3Ds Max neredeyse bütün 3D tasarımcılar tarafından kullanılan veya kullanılmak istenilen bir programdır. Kullanılan veya kullanılmak istenilen diyorum çünkü özellikle ara yüzünün karmaşık yapısı nedeniyle bir çok 3D tasarımcının başlamaya korktuğu da bir programdır. Ancak burada şerh düşülmesi gereken bir konu vardır. 3Ds Max modelleme konusunda çok esnek bir program olması ile birlikte teknik çizime uygun bir program değildir. Milimetrik çizimler yapmak veya imalata esas oluşturacak modeller oluşturmak istiyorsanız kesinlikle tercihiniz 3Ds Max olmamalı.
Neden 3Ds Max Kullanmalıyız?
3Ds Max kullanmanızı önereceğim bir çok konu vardır ancak 2 tanesi uzak ara öne çıkarlar. Bunlardan ilki her şeyi modelleyebiliyor olmanızdır. Özellikle koltuk üstündeki detaylar gibi amorf yüzeylerin rastgele bir biçimde modellenmesi konusunda çok pratik araçları bulunmaktadır. Cloth yani giydirme özelliği atanmış dikdörtgen şeklinde bir yüzeyi herhangi bir geometrinin üzerine bıraktığınızda mükemmel bir şekilde kırışıklıkları da olarak o geometrinin şeklini alır. Yani bir kumaşı bir cismin üzerine bıraktığınızda ne oluyorsa tam olarak o olur ve siz hiç uğraşmaşsınız.
3Ds Max programını ön plana çıkartan ikinci çok önemli detayı ise geleneksel render programları ile mükemmel bir uyum içerisinde çalışıyor olmasıdır. Özellikle kendisi gibi piyasanın en eskisi olan V-Ray ve Corona gibi render programları ile o kadar uyumlu çalışıyor ki insanda bu render programları zaten 3Ds Max için yazılmış diğerlerine sonra uyarlanmış hissi veriyor. Bu arada muhtemelen de gerçekte böyledir. İlgili yazılım firmaları hiç bir zaman böyle bir resmi açıklamaa yapmış olmasa da görünen köy kılavuz istemez.