top of page
  • Yazarın fotoğrafıMimari Render

SketchUp Nedir?

3D modelleme derslerimizin ilkine SketchUp 3D çizim programını anlatarak başlıyoruz. Neden mi? Çünkü mimari render işlerinin temeli SketchUp ile atılır. Temeli SketchUp ile atılır denirken yanlış anlaşılma olmasın yeni başlayanlar SketchUp kullanır demek istemedim. Aklı selim bütün 3D mimari tasarımcılar projelerini SketchUp'ta çizerek başlarlar. Ardından çeşitli nedenlerden ötürü başka programlarda sonlandırırlar. Gelin madde madde neyin ne olduğuna bakalım.


SketchUp Nedir?

SketchUp İle Neler Yapılabilir?

Teknik olarak SketchUp ile aklınıza gelebilecek herşeyi 3 boyutlu olarak modelleyebilirsiniz. Aslında bu söylediğim 3D çizim programlarının neredeyse tamamı için geçerlidir. Peki bütün 3d çizim programları için geçerliyse neden sürekli mimari tasarım için SketchUp karakter modelleme için Blender gibi laflar duyuyoruz?


Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu laflar doğru. Yani mimari çizimler için SketchUp programı ne kadar uygunsa karakter modelleme için de o kadar uygunsuz. Bu laflarım size çelişki gibi gelmiş olabilir hemen duruma açıklık getireyim.


SketchUp parametrik bir çizim programıdır. Yani sayılarla, açılarla ve teğet, dik gibi kavramlarla çizimimizi oluştururuz. Bu özelliği açısından mimari projeler için de çok uygundur. Aslında sadece mimari projeler demek haksızlık olur. 3D ürün tasarımı konusunda da özellikle makine parçaları gibi konularda son derece yeteneklidir. Yani net ölçülendirilebilen, teknik çizimi yapılabilen her nesneyi SketchUp ile kolaylıkla 3 boyutlu hale getirebilirsiniz.


Teknik çizim ile çizilemeyen insan yüzü gibi organik yüzeyler SketchUp ta modellenemez değil ancak bu işler için yapılmış Blender gibi programlarda bir kaç dakikada halledebileceğiniz bir işlemi SketchUp programını kullanarak saatlerce uğraşarak hazırlayabilirsiniz. Zaten 3D çizim programlarının temelinde bir amaç vardır ve bu amaç uğrunda yapılırlar. SketchUp mimari çizim yapılması amacı ile yapılmış bir program olduğu için bu konuda son derece pratik kısayollara sahiptir. Bu arada siz yine de karakter modelleme gibi işleri de merak ediyorsanız Blender programını inceleyebilirsiniz. Mimari render işlerinin konusu olmadığı için biz sitemizde Blender dersleri vermeyeceğiz ancak kendi sitelerinde Blender programının eğitimleri de yer almaktadır. Ayrıca Blender tamamen ücretsiz bir programdır. Hem çizim hem de render programları açık kod olarak sunulmaktadır. Bu konuda daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıyı kullanarak Blender sitesinin ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


SketchUp Hangi Alanlarda Kullanılır?

İlk paragraftaki anlatımımızdan da anlaşıldığı üzere SketchUp programı ağırlıklı olarak mimari render hazırlamak üzere inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Aynı zamanda ölçülü çizim yapıldığı için render alınmayacak ancak imalat için gerekli çizimlerde de SketchUp kullanıldığını görmekteyiz.


Tabi ki bu da bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemeli. SketchUp programı sadece inşaat sektöründe kullanılmaz. Özellikle mekanik tasarım olarak adlandırabileceğimiz imalata dayalı çizimlerin tamamında kullanılabilir. Ayrıca SketchUp programında çizdiğiniz herhangi bir nesneyi 3D yazıcılar ile de kolaylıkla basabilirsiniz.


SketchUp Kimler Kullanır?

SketchUp ağırlıklı olarak mimarlar tarafından kullanılır. Ancak özellikle yaşını almış mimarlarımız hala cephe tasarımlarını AutoCad veya el çizimi gibi geleneksel yöntemler ile yapmaktadır. Yaptıkları bu cephe tasarımlarını müşterilerine veya müşterilerinin müşterilerine anlatabilmek için mimari görselleştirme yapmak zorundadırlar. Bu aşamada da devreye 3D render işleri yapan freelance arkadaşlar veya render firmaları girmektedir.


Yani SketchUp mimarların haricinde 3d modelleme uzmanları tarafından da bolca kullanılır. Ayrıca inşaat mühendisleri gibi imalat için 3d çizime ihtiyacı olan insanların da özellikle ara elamanlara teknik konuları anlatabilmek için SketchUp kullanmaları çok yaygınca gözlemlenen bir durumdur.


SketchUp Türkçe Var Mı?

SketchUp en son 2015 senesinde çıkardığı sürümünde Türkçe desteği sunmuştur. O tarihten beri sunduğu versiyonlarda Türkçe desteği bulunmamaktadır.


SketchUp Öğrenmek Zor Mu?

SketchUp öğrenmesi en kolay 3D çizim programıdır. Ancak uzmanlaşmak yine de zaman ister. Basit bir çizimi yapmayı program ile ilk karşılaştığınız saatlerde yapabilirsiniz. Karmaşık modellerde ise işler değişir ve uzmanlaşması zaman alan tekniklere ihtiyaç duymaya başlarsınız. Ortalama bir insan yeteri kadar zaman ayırırsa 1 sene içerisinde SketchUp programında tam anlamıyla uzman hale gelebilir.


SketchUp Render

SketchUp Render Alma

Bu soruya cevap vermeden önce render ne demek konusuna değinmek gerekebilir. Eğer render ne demek bilmiyorsanız bloğumuzdaki render ne demek yazımızı inceleyebilirsiniz. Özet olarak renderdan bahsetmek gerekirse çizdiğimiz 3 boyutlu modellerin fotoğraf gibi görünebilmesi için uygulanan işleme render denir. SketchUp programında çizilmiş bir modelin renderın alınması için iki pratik yol vardır. Bunlardan bir tanesi Vray programını kullanmak bir tanesi ise Lumion programını kullanmak. Avantajları ve dezavantajları ile bu iki programı kullanarak SketchUp'ta render almayı inceleyelim.


SketchUp Vray Render Alma

Vray fotoğraf gerçekçiliğinde render almanıza yarayan bir programdır. Son derece muazzam sonuçlar vermektedir. Ancak iki sorunu vardır birincisi çok işlemci gücü istemektedir ikincisi ise SketchUp ile uyum problemleri yaşatmaktadır. Bu tür problemlerden kaçınabilmek için biz SketchUp'ta çizdiğimiz 3 boyutlu çizimleri 3Ds Max programına gönderip ardından orada ki Vray'i kullanarak render alıyoruz. Bu ilk problemimiz olan uyum problemini çözmenin en net yolu oluyor.


İkinci problemimizi çözmenin yolu maalesef modeli olabildiğince az karmaşık çizmekten ve gereksiz detayları göstermemekten geçiyor. Ayrıca Vray render ayarlarını da en yüksek yerine optimum seviyelerde tutarak biraz işlemci gücü tasarrufu yapmamız mümkün. Ancak ne kadar tasarruf uygularsak uygulayalım özellikle mimari animasyon gibi işleri Vray'de tek başına bir bilgisayarın çıkartması çok zordur. Bu sebepten dolayı burada da iki farklı render programının eğitimlerini vereceğiz. Resim renderlarını Vray fakat animasyon renderlarını Lumion render programını kullanarak alacağız.


SketchUp Lumion Render Alma

Lumion programı Vray gibi bir eklenti değildir. Lumion başlı başına bir programdır ve aynı anda bünyesinde birden fazla model bulundurabilir. Bunu örneklendirelim. Diyelim ki bir bina tasarladınız ve renderını almak için Lumion programına attınız. Yanına daha önce çizdiğiniz başka bir dosyadaki SketchUp'ta çizilmiş binayı da atabilirsiniz. Hatta 3Ds Max gibi bir programda çizilmiş bir çizimi de getirebilirsiniz.


Bütün bunların yanında zaten Lumion'un kendi kütüphanesinde yüzlerce ağaç, insan, hayvan ve araç bulunmaktadır. Bu modelleri de yine aynı dosyada yan yana getirebilirsiniz. Lumion programını ayrıntılı olarak kendi yazısında inceleyeceğiz ancak özet geçmek gerekirse Lumion pratikliğin adresidir.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page